Er du forberedt på en krise?

Hva gjør du hvis strømmen blir borte i flere dager, mobilnettet slutter å virke, eller det ikke er vann i springen? Denne uka får du en brosjyre i posten med forslag til hva du bør ha i et beredskapslager hjemme.

Beredskapslager

Foto: Pia Bråthen

Norge er et svært trygt land, men også vi kan bli rammet av naturhendelser, ulykker, sabotasje, tekniske problemer, terror, sikkerhetspolitisk krise eller krig.

De fleste er avhengig av strøm til oppvarming, lys, matlaging, varmt vann og elektriske apparater. Uvær, naturhendelser, sabotasje, tekniske problemer, terror eller krigshandlinger kan føre til svikt i samfunnskritiske funksjoner, og det er derfor lurt å være forberedt dersom noe uforutsett skulle skje.

Informasjon i posten
I en krisesituasjon er det viktig at man klarer seg selv så godt som mulig, så kan myndighetene ta seg av de som trenger det mest. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sender denne uken ut en brosjyre til alle husstander i landet med forslag til hva man bør ha i et beredskapslager hjemme.

– Når samfunnet rammes av en stor hendelse eller krise, må hjelpen først ut til de som trenger det aller mest. Jo flere av oss som er i stand til å ta vare på oss selv og hjelpe de rundt oss ved en hendelse, jo bedre rustet står vi som samfunn, sier direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Cecilie Daae.

Hva bør være i et beredskapslager?
De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise, er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Direktoratet for samfunnssikerhet og beredskap anbefaler at private beredskapslager består av:

• 9 liter vann per person
  • to pakker knekkebrød per person
  • en pakke havregryn per person
  • tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
  • tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
  • noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
  • medisiner du er avhengig av
  • ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
  • grill eller kokeapparat som går på gass
  • stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
  • fyrstikker eller lighter
  • varme klær, pledd og sovepose
  • førstehjelpspakke
  • batteridrevet DAB-radio
  • batterier, batteribank og mobillader til bilen
  • våtservietter og desinfeksjonsmiddel
  • tørke-/toalettpapir
  • litt kontanter
  • ekstra drivstoff og ved/gass/parafin
  • rødsprit til oppvarming og matlaging
  • jodtabletter (til bruk ved atomhendelser)

Du finner mer informasjon om egenberedskap i brosjyren du får i postkassa i disse dager, og på sikkerhverdag.no.

Publisert: 05.12.2018 09:14
Sist endret: 07.12.2018 10:58