Facebook ikon Twitter logo Print side

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Vis fettvett - slik kvitter du deg med matfettet

Fett i avløpsrørene er et økende problem. Både private og kommunale avløpsrør kan gå tett hvis matfettet ikke håndteres på riktig måte. I verste fall kan kloakk slå tilbake i rørene og komme inn i kjelleren.

Det hjelper ikke at du bruker varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt. Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do, for det er akkurat de samme rørene som frakter avløpet videre fra både vasker og toaletter.
Fett og andre matrester holder også liv i alle rottene. Ett rottepar og deres unger kan bli til cirka 1000 nye rotter på ett år. Rotter i avløpsnettet lever utelukkende av fett- og matrester som kastes i avløpet. Ingen mat - ingen rotter!

Slik kvitter du deg med fettet

Det finnes forskjellige måter å kvitte seg med fettrester, både i førjulsstida og ellers i året.

• Fettrester etter steking: Tørk alltid fettrester i stekepannen bort med papir etter bruk. Tørkepapiret med fett kaster du i posen for matavfall.  Fet mat som stekes i ovnen, for eksempel juleribbe og kalkun, resulterer i masse flytende fett. La stekebrettet eller formen stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne, og kan lett skrapes av og legges i matavfallet.                                          

• Flytende matrester: Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at restene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Det beste er å legge flytende matavfall i matavfallsposer sammen med mer tørt matavfall. Knyt godt igjen og bruk en ekstra pose om du er redd for at matavfallet skal lekke. Fett i kjeler etter koking av fet mat, for eksempel pinnekjøtt, stivner når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i matavfallet. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kjelen.              

• Fett etter baking: Baking hvor det kokes i smult, for eksempel til smultringer, resulterer i en stor rest med matfett i kjelen. Dette fettet stivner når det blir kaldt. Dette kaster du også i matavfallet. Fettet kan også brukes til å lage meiseboller til fuglene. Hell oppi solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter i fettet, og vips har du alle småfuglers favoritt. Hvis du heller det i en melkekartong og lar fettet stivne, kan du skjære hull i sidene og henge ut hele kartongen. Stikk gjerne en pinne gjennom kartongen slik at fuglene har noe å sitte på.      

• Frityrolje/matolje: Frityrolje stivner hurtigere enn annet fett. Frityrolje kan enten legges i matavfallsposer, eller helles over i en melkekartong, kanne eller flaskeemballasje og leveres på miljøstasjon/gjenvinningsstasjon. Store mengder med matolje kan samles opp i en plastkanne og leveres til miljøstasjon/gjenvinningsstasjon.

Hvis du trenger mer info, gå til nettsiden fettvett.no . Se gjerne på videoklipp der.

rotte i rør

(Foto: fettvett.no) 


Publisert: 29.11.2019 08:28
Sist endret: 29.11.2019 08:36