Facebook ikon Twitter logo Print side

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Skiliv

Ski er en regional by, og skal gjennom en formidabel transformasjon de neste 10-15 årene. Vi vil få mange flere innbyggere. Disse skal hovedsakelig bo i sentrumsområdene våre.

ski kommunevåpen    skiliv logo liten

 

Bylivet foregår mellom husene! Derfor er et av de viktigste tiltakene i en byutvikling å legge til rette for gode møteplasser og steder å være, både for byens innbyggere og besøkende.

I reguleringsplan for Ski sentrum er det bestemt at flere nye parker skal etableres, dagens parkeringsplass på nedre torg skal bli et torg for alle, og byens gater skal bygges slik at fotgjengere og syklister prioriteres fremfor bilen.

sykkelstativ

I kjølvannet av prosesser som har pågått lenge, etterfulgt av politiske vedtak, har politikerne bestemt at strategisk byutvikling skal brukes som metode for å sikre mer byliv, bedre medvirkningsarbeidet i utviklingen av Ski by og søke å kompensere for de ulempene som høy byggeaktivitet kan ha på bylivet og handelsstandens omsetning.

Strategisk byutvikling handler for eksempel om å iverksette forskjellige temporære aktiviteter og tiltak på et sted hvor bruken skal endres, eller gjøre et stunt på et område som mange kanskje ikke kjenner til og derfor ikke bruker.

Temporært betyr midlertidighet og tiltakene kan vare fra noen timer til et par år. Endret aktivitet og bruk av området påvirker også innbyggernes holdning til hva området kan brukes til. Det er ønskelig med reaksjoner på de forskjellige tiltakene og tilbakemeldinger på hva publikum og brukerne synes. 

I Ski har vi valgt å kalle disse temporære tiltakene Skiliv, da målet med dem er å skape mer liv i Skibyen, og få inn innbyggernes ønsker og innspill for den videre utviklingen av torget. I tillegg ønsker vi å sjekke ut hvilke aktiviteter som «treffer» de ulike aldersgruppene i samfunnet, og hvilke ulike aktiviteter som kan fungere sammen.

I 2016 iverksatte kommunen det som fikk arbeidsnavnene «sitteboks», en mobil sykkelbane og to «bilsykkelstativ». I tillegg støttet kommunen studentgruppen TreStykker, kunstprosjektet «sted søker kunst» i Magasinleieren og kulturfestivalen SKIrkus.

Her kan du lese en rapport som tar for seg helsefremmende stedsutvikling i blant annet Ski kommune i perioden 2014-2017.

Skiliv - Torget for fremtiden

I 2017 bygget vi midlertidig om en del av nedre torg i Ski sentrum fra bilparkering til gratis møteplass for innbyggerne i perioden 25. august til 24. september.

På torget fant innbyggere og besøkende i Ski blant annet gatesjakk, malt kunst, en slepebrøler (ghettoblaster i betong), et ønsketre, sofa, stoler og bord, sykkelbanen som tidligere sto i Vesteråtparken, og et glasshus med blant annet bøker i. Alt til fri benyttelse!

Skiliv i 2017 foregikk i samarbeid med det lokale næringslivet, Ski hagelag og andre aktører i lokalsamfunnet. Kommunen satte av plass for næringslivet og andre aktører som ønsket å sette opp bod i løpet av prosjektperioden.  Lørdag 16. september klokken 10-16 var det markedsdag på torget i Ski. Da satte flere butikker og kommersielle aktører opp telt på nedre torg og lånte kommunens boder på øvre torg. Enkelte privatpersoner meldte seg også på. I tillegg kom to foodtrucks til markedet den dagen.

Tiltaket i 2017 var basert på tillit, noe kommunen fikk en god erfaring med. De midlertidige installasjonene til alles felles glede og nytte sto ute døgnet rundt i prosjektperioden, og ingenting ble ødelagt eller stjålet.

Ønskene fra ønsketreet ble samlet inn da torget ble rigget ned, og blir sammen med innspillene i gjesteboka tatt med i arbeidet med den videre utviklingen av torget.

Vi ønsker fortsatt tilbakemeldinger og ønsker fra innbyggerne på hvordan dere ønsker at møteplassen torget skal se ut og fungere i fremtiden.

Både sjakkbrikker, glasshus, stoler og bord gjenbrukes internt i kommunen etter prosjektperioden. 

Nå kan du ved et enkelt tastetrykk lese om Skiliv, si din mening og komme med forslag til neste års aktiviteter!

Gå inn på www.skiliv.com og si hva du mener om den videre utviklingen av nedre torg. Vi ønsker å høre din mening!

nedre torg ski sentrum

Slik så øvre del av nedre torg i Ski sentrum ut i juni 2017. Foto: Ski kommune

skiliv 2017

Slik så øvre del av nedre torg i Ski sentrum ut 25. august 2017, få timer før den offisielle åpningen av Skibyens nye sosiale møteplass.

Foto: Ski kommune

Usikker på hvor nedre torg er? Den røde sirkelen viser hvor Skiliv - Torget for fremtiden lå:

skiliv torget dronebilde avmerket

Dronebildet ble tatt 21. august 2017, første riggedag for den nye møteplassen. Foto: Ski kommune


Publisert: 17.06.2016 14:47
Sist endret: 22.02.2018 11:18